MILAN - VIP GOST 44. MONTREUX JAZZ FESTIVALA NA POZIV ORGANIZATORA
U švajcarskom gradu Montreux od 02. do 17. jula 2010.godine održan je 44. prestižni Jazz festival. Ovo mondensko letovalište već je ugostilo mnoge svetske zvezde a ove godine publici su se poklonili pored ostalih i Phil Collins, Billy Idol, Gary Moore, Keith Jarret, Pat Metheny, Diana Krall, Simply red, Mark Knopfler, Quincy Jones. Milan Đurđević je od menadžmenta festivala dobio poziv za VIP prisustvo na ovom događaju i u Beograd doneo pregršt predivnih uspomena ali i poslovnih kontakata svetski poznatih producenata zainteresovanih za stvaralaštvo Nevernih beba kao i Milanov solo projekat instrumentalne ambijentalne muzike.
Deo benda uživao je sa VIP pozicija na svim koncertima koji su se u nekoliko dana njihovog prisustva odvijali u kompleksu "Stravinski", velelepnom zdanju sa jednom od najakustičnijih i tehnički najopremljenijih sala na svetu. U danima festivala svake godine ovde se slije svetski muzički krem a poseban pečat daje neverovatna publika, publika koja razume i koja ume da ćuti kada je to potrebno ali i da ovacijama isprati bravure svojih ljubimaca. Svetkovina u slavu muzike - moglo bi biti drugo ime ovog festivala.
Centralni događaj boravka bio je poziv Kloda Nobsa (Claude Nobs), osnivača i glavnog menadžera Montreux Jazz Festivala da ga članovi Nevernih beba posete u njegovoj privatnoj kući u srcu švajcarskih Alpa. Predivno zdanje čija unutrašnjost liči na muzej najrazličitijih i vrednih umetnina, preko vanserijske muzičke opreme do jedne od najvecih privatnih arhiva i kolekcija ploca na svetu - samo su deo onoga što potpuno fascinira i ostavlja bez komentara. Sve zvanice ovog partija mogle su da zavire u svaki ugao ovog bajkovitog mesta.
Kuća obiluje poklonima koje je Claude dobijao od raznih svetskih muzičara, državnika, glumaca... Jedan poklon, međutim, zavređuje posebnu pažnju. Ovo je klavir na kome je Freddie Mercury snimio "Bohemian rhapsody" a pred svoju smrt ga poklonio Claudeu. Pod Milanovim prstima ispričao je, na zahtev prisutnih, još jednu setnu priču...
U potkrovlju se nalazi privatni studio za slušanje i gledanje koncerata, sala sa nekoliko sedišta, ogromnim projekcionim platnom i muzičkom opremom teško merljive vrednosti, sa 24 mikrofona koja skupljaju zvuk iz sale i čine ga još autentičnijim i sa 48 zvucnika. Premijerno, za goste je pušten Princeov koncert sa prošlogodišnjeg festivala koji će se na dvd izdanju naći sledeće godine.
U prijatnoj atmosferi razgovaralo se o poslu ali prvenstveno uživalo uz bajkovit pogled, vrhunsku uslugu, ambijent koji se pamti...
Montreux je grad za koji je izuzetno bio vezan legendarni Freddie Mercury, u njemu je imao kuću sa pogledom na jezero i često pred smrt boravio u njoj. On je samo jedan od poznatih ljudi koji su prepoznali magiju ovog grada muzike (Charlie Chaplin, Lord Byron, Vladimir Nabokov, Igor Stravinski) ...
Ostaje da i na ovaj način uputimo ogromnu zahvalnost vlasniku i organizatoru Festivala Cloudeu Nobsu i njegovim saradnicima a posebno Vicky Vocat na predivnom iskustvu koje su priuštili Nevernim bebama i otvorili mnoga nova vrata i perspektive za budućnost. Posebnu zahvalnost upućujemo G.M. Shadow i T. Stepić na prijateljstvu i podršci.